Vicenç Badenes i Teixidó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Vicenç Badenes)
Infotaula de personaVicenç Badenes i Teixidó
Biografia
Naixement1957 Modifica el valor a Wikidata
Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 juliol 2011 Modifica el valor a Wikidata (53/54 anys)
Regidor de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Autònoma de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, activista social, polític Modifica el valor a Wikidata
OcupadorRàdio Cornellà, director (dècada del 1980–1989) Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit dels Socialistes de Catalunya Modifica el valor a Wikidata

Vicenç Badenes (Cornellà de Llobregat, 1957Cornellà de Llobregat, 26 de juliol de 2011), activista social i periodista, fou un dels pioners d'Internet a Catalunya.[1] Era llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, tot i que havia començat a estudiar química.

Va ser un referent en l'impuls de la Societat de la Informació a Cornellà i a tot l'àrea metropolitana de Barcelona, i un referent també pel que fa a la creació i investigació sobre xarxes locals i comunitats virtuals:[2]

« El 1995 exploràvem, incrèduls, les possibilitats que les xarxes digitals ens oferien per desenvolupar nous espais públics. Àmbits de diàleg on articular la participació i el compromís de ciutadans i ciutadanes, també en la cerca de la innovació social. Noves formes de fer, d'actuar, ... de pensar. »
— Vicenç Badenas[3]

Va ser un impulsor de la democratització de les noves tecnologies com a eina de desenvolupament social. El 1997 va començar a gestar amb un grup de gent la idea d'obrir un centre a Cornellà que apliqués aquesta idea. El 2007 veia la llum l'actual Citilab.[4] Així nasqué, el 2007, el CitiLab de Cornellà, centre dedicat a la difusió i recerca en noves tecnologies de la ciutat de Cornellà de Llobregat, un dels equipaments més innovadors de Catalunya, del qual va ser-ne director gerent fins al moment de la seva mort.[1]

Badenes va estar molt vinculat sempre a la seva ciutat, Cornellà de Llobregat, i va impulsar iniciatives ciutadanes per a evitar la fractura digital.

Amb orígens al Partit Socialista Unificat de Catalunya,[1] fou regidor a l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat durant 18 anys pel Partit dels Socialistes de Catalunya i es feu càrrec de les regidories d'Educació, de Cultura i de Societat del Coneixement i Relacions Ciutadanes.[4]

En el moment de la seva mort, Badenes compaginava la tasca del Citilab amb la presidència de Cornellà Solidari, una organització no governamental que ha treballat en projectes de desenvolupament a països del tercer món.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Gordillo, Saül. Sobirania.cat. Creat, 2014, p. 168. 
  2. «Es mor Vicenç Badenes, un dels pioners d'internet». Vilaweb, 27-07-2011. [Consulta: 27 juliol 2011].
  3. «Mor Vicenç Badenes, pioner en la lluita contra la fractura digital». Diari de Girona, 27-07-2011.
  4. 4,0 4,1 «El director del Citilab, Vicenç Badenes, mor als 54 anys». La Malla. Arxivat de l'original el 2011-09-14. [Consulta: 27 juliol 2011].

Enllaços externs[modifica]